Shiatsu is een massagetechniek uit Japan die voortkomt uit een lange en rijke oosterse traditie van geneeskunst. Essentieel is het denken en voelen vanuit het geheel. Alles is, komt voort uit en wordt beïnvloed door één en dezelfde stroom:  Ki , levensenergie.

Natuur streeft altijd naar balans, dat is eigen aan leven; leven als voortdurende beweging en interactie van Ki.  Natuur om ons heen en in ons; wij zijn natuur.

Shiatsu betekent druk met je vingers en wordt ook wel acupressuur genoemd. De techniek is gebaseerd op het principe dat storingen in spieren, zenuwen, organen en je mentale gesteldheid zich laten zien in zichzelf én in het netwerk van meridianen / energiebanen of zoals ze in de oude Chinese teksten genoemd worden:

Meridianen zijn de rivieren van ons innerlijk landschap ( ons lichaam) waar Ki ongestoord kan stromen.

Shiatsu, Do-In, acupunctuur en Chi Kung werken met Ki. Daar waar teveel Ki is, wordt het afgevoerd en waar een ‘leegte’ ( te weinig Ki) is, vult die zich.

Rotaties van gewrichten en strekkingen hebben eenzelfde werking: Ki gezond te laten stromen. Op fysiek, mentaal en emotioneel niveau brengt dit verandering. Je zelf-helend vermogen wordt aangesproken. Shiatsu doorbreekt oude patronen en blokkades en raakt de dieper liggende oorzaak waardoor klachten verdwijnen.

“Heelheid in het leven is ons belangrijkste doel”, zegt Shizuto Masunaga. Hij is de grondlegger van Zen-shiatsu en baseert zijn methode op de oosterse geneeskunde en filosofie in combinatie met de westerse kennis van anatomie en fysiologie.

Zen-shiatsu is een meditatieve vorm van shiatsu. De gezamenlijke  aanwezigheid en aandacht is de kracht.

Shiatsu geef ik op een lage tafel en het is voor de ontvanger het prettigst om ruimvallende (liefst katoenen) kleding te dragen. Ik bied als ondersteuning van de shiatsu behandeling oefeningen aan (Do-In).

Shiatsu-therapie helpt bij een breed scale aan klachten:

  • Rug-/ nek- en schouder/ knie-klachten / RSI-klachten.
  • Stress / Burn-Out / emotioneel gerelateerde klachten.
  • Hoofdpijn / vermoeidheidsklachten / slaapstoornissen​.
  • Spijsvertering-/ darmklachten / allergieën.
  • PMS / menstruatieklachten / endometriose.
  • Begeleiden van zwangerschap tijdens en na de geboorte.
  • Ondersteuning bij kanker.

Inmiddels heb ik ervaring met het begeleiden van mensen die tegen kanker behandeld worden.
Shiatsu wordt als zeer ondersteunend ervaren, zowel fysiek als mentaal.

Voor het protocol om tijdens de corona-crisis te werken verwijs ik je naar

LET OP klik hier voor de laatste wijzigingen‘  Die vind je op elke pagina.

Daar vind je alle informatie over het voorgeschreven protocol van de beroepsvereniging, om zo zo veilig als mogelijk te kunnen werken en het virus tijdens de behandeling niet over te dragen. Ik vraag je medewerking en de vragen zorgvuldig te beantwoorden.  Ik ontvang je dan graag ook weer voor een shiatsu behandeling!

SHIATSU | Barbara Diederiks | Shiatsu Massage Amsterdam